2012. november 21., szerda

útravaló, gyerekekkel (vagy nélkülük)


sokan csodálkoznak azon, hogy mi gyerekekkel utazunk, azon meg főleg, hogy nagyjából ugyanannyi cuccot pakolunk, mintha csak ketten mennénk, illetve inkább azon, hogy hogyhogy elég nekünk 2 bőrönd, amikor "nekik" is annyi kell, pedig nincsenek is gyerekek? a másik megdöbbenést az szokta okozni, hogy indulás előtt max 24 órával (de inkább kevesebb) kezdünk pakolni. hogy hogy csináljuk?

van egy utazósfüzetem (ún. kockásfüzet, amibe a terveimet, jegyzeteimet, élménybeszámolóimat írom), aminek az utolsó oldalára felírtam a pakolós listát, amit minden indulás előtt átnézek, ebből tudom, hogy minden szükséges bent van-e már. íme tehát a lista:

LEGFONTOSABBAK:
pénz, útlevelek, biztosítási zöldkártya (meg kell igényelni!), fényképezőgép, biztosítás, EU-s TAJ kártya és egyéb iratok (repülő- vagy kompjegy, szállás voucher, gyerekek kiskönyve, mert egyben oltási könyv is, stb), és A Füzet, toll, útikönyv, itiner (saját magam által összeállított utiterv), telefonok, töltők (fényképezőgépé is).

ha a fenti dolgok megvannak, akkor nagy baj nem lehet.

továbbá: strandtörölközők, kis törölközők (törölközőt egyébként mindenhol adnak, tehát nem kell túlzásba esni)
piperecikkek: tusfürdő, testápoló, naptej, borotva cuccok, fésű (hajszárító nem kell), dezodor/parfüm, körömvágó olló és körömreszelő), kevés mosópor (ha van olyan amit muszáj közben kimosni, pl gyerekcucc, fürdőruhák), wc-papír, zsepi, szempillaspirál és szemceruza (a többit úgysem használom nyaralás alatt), esetleg 1-2 ékszer (részemről bizsu, de ha nem viszünk, van mire fogni, hogy miért kell újat venni :D)
gyógyszerek: csípésre, lázra, fájdalomra, hasmenésre, sérülésre (ide sorolandó a sebtapasz is)
ruhák: ez mindenkinek személyre szabott, felnőtteknek napi 1 póló +2, (tehát 10 napra 12 póló/felső vagy ing), ugyanilyen képlettel a fehérnemű, fürdőruhák, annyi rövidnadrág/szoknya/ruha amennyit tényleg fel is veszünk. gyerekeknek természetesen több (leeszik, összekoszolják, stb), felnőtteknek ha kifejezetten nyaralásról van szó, 1-1 pulcsinál és 1-1 hosszúnadrágnál nem kell több.  cipők, papucsok, ha úgy van akkor túrabakancsok is.
konyhai dolgok: bár nagy főzésre nem készülünk általában, de egy reggeli rántottához is kellhet só, bors, pirospaprika. kell még kotyogós kávéfőző, szivacs, rongy, konyharuha, mosogatószer, gyufa, teafilter.
gyerekeknek: pelenka (görögöknél drágább, spanyoloknál olcsóbb, mint nálunk), popsitörlő, popsikrém, kedvenc alvós állatok, színes ceruzák és füzetek (nem papírlapozunk, van 1-1 füzetük, amibe rajzolnak, és matricákat ragasztgatnak. így nem gond hogy kell egy új papír, és hová dobjuk az használtat), mesekönyv, homokozó cuccok (csak apróbbak).

1 átlagos méretű bőröndbe férnek a ruhák (mindannyiunké), a másikba pedig a "sallang", tehát minden amit fent leírtam. a pirosbetűs dolgokat külön táskába teszem, hogy útközben is, akár azonnal hozzáférhető legyen.
szintén könnyen hozzáférhető helyen kell hogy legyen az útravaló elemózsia is: szendvicsek, innivalók, nass.
persze kempingezéshez több, szállodai félpanziós nyaraláshoz kevesebb "sallang" kell, ez a lista a mi, zömmel apartmanos utazásainkhoz íródott. ha az ember repülővel utazik, erősen befolyásolja a pakolható mennyiséget, tekintve hogy pl Spanyolországba kb negyed ennyi cuccot tudtunk vinni, mint amit a fentiekben felsoroltam (a konyha szekció kompletten kimaradt, pelenkát ott vettünk, törölközőt egyáltalán nem vittünk, stb).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése