2012. november 16., péntek

összefoglalás, költségvetés


Összességében egy csodálatos nyaralás volt, hülye szó az összességében, mert részleteiben is, tulajdonképpen semmit nem csinálnánk másképp, hacsak nem azt, hogy tovább maradunk. :)
Az odaút a határok miatt nagyon elhúzódott, Itthonról 19:00-kor indultunk, és Volost másnap 14:50kor értük el (magyar idő szerint), ez durva, reggel 8-körül kellett volna ott lennünk az eddig már bevált menetidők szerint. Hazafelé a hosszabb görög határon eltöltött pihenő, és a többi határon eltöltött araszolás-várakozás miatt szintén húzós volt, délben indultunk Plataniasból, és éjjel 2 helyett reggel 5körül értünk haza. Az utakon sem rendőrt, sem balesetet, sem terelést nem láttunk, a szerbeknél megfogyatkoztak a sebességkorlátozó táblák is, szóval nem volt sehol semmi gond.

A görög válságról pár szóban... ijesztgettek minket, a jaj de ott a válság, hűű mekkora balhé van a görögöknél, biztos hogy oda akartok menni? stb mondatokkal. SEMMI nem volt érezhető abból, amit a híradókban mutatnak. amit nem mutatnak, de érezhető volt, az mindössze annyi, hogy sokkal kevesebben vannak az utakon, mint eddig bármikor. mentünk mi már május végén is görög autópályán, sőt a Peloponnészoszon (jajj, de jó volt! :) ), ami amúgy sem egy zsúfolt hely, na most az Evzoni-Katerini szakaszt is kb ahhoz tudnám hasonlítani. Külföldi alig, buszok elvétve, szóval azt hiszem sokan beijedhettek, amit sajnálok, mert ha a turizmus bukta, akkor ott minden bukta, sajnos. :(  Ami még érezhető volt, az az üzemanyag igen borsos ára: a gázolaj 1,3-1,4 euro körül mozgott, a benzin drágább. Kártyával egyébként szinte bárhol lehet fizetni, mondjuk a félsziget legvégén a kis falvakban az öreg bácsi kútjánál természetesen nem, de autópálya mentén bárhol - bár ezek meg egy hangyányit drágább kutak.

Ami még meglepő volt: a görög autópályadíjak. Régebben volt benne némi rendszer, most nincs, ráadásul drágább lett, mint amikor legutóbb voltunk (bár amikor legutóbb autópályán jártunk, az 2007-ben volt...).
Oda-vissza 2820 km-t autóztunk, ez (nekünk) üzemanyagban durván 210 liter, így a költségeink:

Utiköltség:
Üzemanyag70 000 Ft
Autópályadíjak: 20 000 Ft
magyar 3000 Ft, (2x4 napos, nem tudtuk mikor jövünk haza :D)
szerb 31 Eur (oda-vissza, euroban, dinárban, vagy kártyával fizethető)
macedón 6 Eur (oda-vissza, euroban elfogadják, de hivatalosan denár!)
görög: 21,5 Eur (oda-vissza, és volt 1 kapu ahol nem kellett fizetni. sok!! :()
Szállás: 67 000 Ft
30 Eur x 8 éjszaka, helyben keresve, de lehetett volna alkudni.
Költőpénz: 67 000 Ft
30 Eur x 8 nap, ez pénztárcafüggő, nekünk ennyi (most) elég volt. Igaz nem vásároltunk ajándékokat (nem is nagyon lett volna hol :D) sem másnak, sem magunknak, de hoztunk sok szép követ. 4-szer ettünk tavernában plussz kétszer gyrost, és ebbe az összegbe belefért. Némi kaját azért vittünk (bár nem túl sokat). Helyben a friss tej, kenyér, ásványvíz volt a mindennapi költségvetés szerves része, amire  5-6 eurot rá kell szánni egy 4 tagú családnál.

Összesen: ~ 225 000 Ft

+ biztosítás, ez kinek-hogy, nekünk kb 12 000 Ft volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése