2014. október 6., hétfő

44!

No félreértés ne essék, az előző bejegyzésre is adok magyarázatot, csak először szeretném leírni, hogy állunk Kubával.

1. Oltások, gyógyszerek. Kötelező védőoltás nincs, de van néhány ajánlott, amiknek egy részét már amúgy is szerettem volna magamban tudni, hiába nem vagyok védőoltás párti, néhány dolog tekintetében jobb a békesség. Tehát Hepatitis A+B, Tetanus, Tífusz elleni védőoltások bennem, olcsón megúszva. Figyelem! Háziorvostól kérve jelentős összegeket spórolhatunk a másik megoldáshoz képest - nem tudom helyénvaló lenne-e leírni a részleteket, akit érdekel, kérdezzen, mondom. Felírattam egy rakás más gyógyszert is, ugyanis mi általában nem szedünk semmit, csak ha nagyon muszáj, vagyis széntablettán és gyerekeknek való lázcsillapítón, betadine-on és sebtapaszon kívül nem nagyon van itthon semmi, max házi pálinka. Doki ellátott: fájdalom- és lázcsillapító, allergiagyógyszer (azt mondta ha nő a fejem és pöttyösödöm akkor kapkodjam befelé), antibiotikum felső légúti megbetegedésre (kizárólag ha 3 napnál tovább láz is van), antibiotikum alsó megbetegedésre (mármint hólyaghurut, vagy ilyesmi), aztán majd igen, hasmenés ellen majd valami komolyabb, mint a széntabletta, szorulásom meg biztosan nem lesz, mivel elsősorban zöldség-gyümölcs fogyasztásra fogok beállni, másodsorban pedig engem a rum meghajt, az meg ott lesz, nem kevés.

2. Szállások. Első körben nem is igazán akartunk szállást foglalni, mivel Kubában egy jobb casa (casa particular = magánszállás) sokkal tisztább és kulturáltabb, mint egy rosszabb akár 4 csillagos hotel, másrészt az ár is a töredéke, valamint tele van velük minden város, olyan nincs, hogy ne találnánk jót. Aztán mivel gondolkoztunk azon, hogy ugye meg szeretnénk nézni valamelyik cayo-t (part menti korallszigetet), ahol csak szálloda van, akkor az meg már legyen olyan, amilyen tényleg hűha. Természetesen a keresgélés elején már bele is szerettünk egybe, de aztán elhessegettük, mert iszonyú drága, aztán körbejártuk a kérdést nagyjából ötvenszer, és arra jutottunk, hogy a többi sem olcsó, de ez legalább az az igazi "te jó ég ez maga a paradicsom" kategória, szóval akkor legyen már ez az első látásra beleszeretős, úgyhogy le is foglaltuk 2 éjszakára, ez az utazásunk talán egyetlen igazán fix pontja, mivel ki is lett fizetve. Érkezett közben egy nagyon jónak mondhato casa ajánlat Havannából is, lefoglaltuk 3 éjre (árakat és véleményt, valamint linkeket utazás után szeretnék írni, nem reklámoznék addig, amíg nem tudom milyen valójában). 

3. Közlekedés. Na ez jó vicc, de komolyan. Szidjuk itt a pesti meg ilyen-olyan tömegközlekedést, na de... magyar viszonylatban képzeljük el azt, hogy naponta 2 db busz közlekedik Budapest és Debrecen között, az egyik mondjuk Szolnok felé, a másik Miskolcot útba ejtve. Szóval ha minket Miskolc csak pár órára érdekel, akkor az nem úgy van, hogy a reggeli busszal odamegyünk, majd a délutánival tovább, mert a délutáni más irányból megy, valamint Miskolc és Szolnok között nincs semmi, így "egy körben" nem is tudjuk megnézni a kettőt, hanem mindenhová rá kell számolni legalább egy éjszakát, vagy szerezni egy embert, aki elvisz A-ból B-be. Erre állítólag bárki kapható, akinek autója van.. hát reméljük a valóságban is így lesz. Mindezek tetejébe még az is történt, hogy hatvanhatszor körbejárva a témát kitaláltunk egy kivitelezhető útvonalat, hogy mi után mit nézzünk meg, hol túrázzunk, mikor legyen strandolás/búvárkodás, erre most kaptuk az infot, hogy novembertől változik a buszmenetrend. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az a 2 járat mondjuk olyan szinten változik, hogy nem napi 2 lesz, hanem csak 1, és nem áll meg itt, csak 2 várossal arrébb, ilyesmi, szóval most várunk, és kezdhetjük az egészet elölről. A másik hátulütője a dolognak, hogy nagyjából itthon kell felkészülni ezekre a dolgokra, szóval ott nem működik az sem, hogy na előkapjuk a kis okostelefont és rápillantunk a menetrendre. No de majdcsak lesz valahogy, igazából nagy baj akkor sem érhet, ha ott ragadunk egy karibi parton két hétre, bár fájna a szívem hogy csak ennyit láttam az egész országból.

4. Brüsszelig, Brüsszeltől. November 21-én repülünk Brüsszelből, előreláthatóan reggel 6:15-kor, értelemszerűen már előző nap ki kell jutnunk oda, tehát november 20-án. Ezzel sem volt gond, wizz akció és kedvező reptér hotel felfedezve: van olyan felsőbb kategóriás szálloda, ami ha a csillagjait nemnéznénk is megérné az árát:  a szoba, plusz a reptér transzfer oda-vissza, plusz korai reggeli akár hajnalban is, plusz csomagmegőrzés az utazásunk idejére - ezt mind szolgáltatja. Mondhatni épp ideális, a téli cuccokkal amúgy is agyaltunk, hogy mi a fenét csináljuk, a csomagmegőrző drága, de így meg kapóra jött ez az opció, hurrá. Gondolhatnánk, hogy akkor ezzel meg is volnánk, de nem ilyen egyszerű ez sem, mivel jött az info, hogy tinilányos rajongásom tárgya, Common Amszterdamban koncertezik november 19-én... épp irányban van, hosszú évek óta vágyom erre is, olyan nincs, hogy elkerüljük egymást (régi olvasók talán emlékezhetnek, hogy már volt egyszer egy koncertjegyem kb 4 évvel ezelőtt, de épp az a koncert maradt el, amire mentünk volna...eléggé kibuktam). Szóval repjegy - szállás vizslatás Amszterdamra is, találtunk olcsót, jót, reggeliset, meg Amszterdam-Brüsszel buszjáratot másnapra, volt még koncertjegy is, szóval ez is le lett szervezve cakkpakk nagyjából 3 óra alatt, azzal együtt, hogy itthon halkan, szőnyeg alól súgva elmeséltem, hogy miért is indulok én egy nappal korábban Kubába. Hatalmas problémám megértésre találtatott, még jó hogy nem a Hufnágel Pistihez mentem feleségül. Na nem tellett bele egy hét, és borult minden - megint. Na jó, nem minden, csak az eleje, mivel kedvenc fapados társaságunk úgy döntött, hogy a reggeli eindhoveni járatot átrakja estére, én gyors fejszámolással rájöttem, hogy hohó, ez nemcsak azért kicseszés, mert bukunk egy egész napos amszterdami városnézést, de még a koncertre sem érünk oda. Szerencsére felajánlották, hogy ha ez így nekünk nem jó, akkor visszautalják a befizetett összeget, vagy díjmentesen átfoglalnak másik járatra, de az azért... még egy nappal korábban menni már messze nem low cost, meg már nincs olyan szőnyegünk ami alól azt merném mondani, hogy kéne még egy nap, másrészt oké, adják vissza a jegyárat, de hogy jutunk el november 19-én legkésőbb este 7-re Amszterdamba? Na de a kezdeti sokk után ez is leszervezésre került, másik társasággal ugyan, és Rotterdamon keresztül, de ott leszünk, ha minden jól megy, akkor fél6-ra.  Többet szarozunk ezzel a résszel, mint a főattrakcióval, komolyan. 

Na de azé' várjuk, ... már csak a biztosító társaságok szívatnak minket, de azt egy következő bejegyzésben mesélem el, ha célegyenesbe jutunk - remélem hamarosan.

2 megjegyzés:

 1. Izgalmas. :-)
  Jó, hogy ott a házidokik mindenre gondolnak és kétféle antibiotikumot is felírnak, itt egyet sem, mert csak akkor írják fel, ha tényleg beteg vagy.
  A szállások és közlekedés tisztázatlansága nekem nem hagyna nyugodt pillanatot, mert tudod, én csak akkor érzemjól magam, ha mindent biztosra és mm-re tudok előre. :-)
  A repjegyes dolog már-már idegesítő...
  Az én visszaszámlálómban 47 nap van, nálad 43! Csak négy nap különbséggel megyünk, pontosan ellenkező irányba. :-) Én is kezdek már ráizgulni....egy darabig jegelve volt a téma, mert még olyan messze volt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azért nem mondanám, hogy ez általános, én szerencsés vagyok a dokimmal. Lehet, hogy papíron valóban beteg vagyok, nem tudhatom... ;)

   Amúgy Kubában épp ez a lényeg, tudod, manana... majd lesz valahogy, amíg van rum, zene, tánc, napsütés, nagy baj nem lehet. :D szívem szerint úgy csinálnám, hogy odamennék, és mindig ahová épp nyílik lehetőség, arra mennék tovább, de ahhoz sajna túl kevés az idő és túl sok dolgot szeretnék megnézni.

   Jaja, egyszerre megyünk megint majdnem, mondhatni, hogy szokás szerint. :D

   Törlés