2012. december 11., kedd

összefoglalás


Összesen 10 napot töltöttünk Olaszországban. Több, mint 4000 km-t autóztunk, és az ország igen nagy részét sikerült bejárnunk. Ez az utazásunk 100%-ig zökkenőmentes volt, sehol, semmilyen problémába ütközött semmi, és még csak el sem tévedtünk.

A költségvetés nagy vonalakban a következőképp alakult:
Szállás
9 éjszakára: 278 euro = ~ 80 000 Ft
(szállodák 50-80 €/éj, kemping 15€/éj)
Utiköltség:
466 € üzemanyagra = ~ 130 000 Ft (+ fél tank gázolajjal indultunk itthonról)
98 € olasz-, 9 100 Ft-ot szlovén-, 4 780 Ft-ot magyar autópályadíj = ~ 42 000 Ft
Tehát összesen ~ 172 000 Ft.
Költőpénz:
A 10 napra összesen 35€/napot számoltunk, ami tulajdonképpen elegendő volt, de ebbe nem fért bele komolyabb éttermezés, és olyan nagy dolgokat haza sem hoztunk, viszont nem kellett szűkölködni sem. Ez összesen tehát ~ 100 000 Ft volt.
Egyéb költségeink pl az utasbiztosítás (~ 12 000 Ft), 1 karton víz, útravaló szendvicsek, a kocsiban lévő fél tanknyi gázolaj voltak.

Összesen tehát kb 380 000 Ft-ból lehetett megvalósítani ezt a kiruccanást.

Tulajdonképpen nincs olyan dolog (legalábbis számunkra), amiből lehetett volna spórolni még, ennél több autópálya-szakaszt kihagyni már olyan időráfordítással járt volna, ami anyagilag sem érte volna meg, illetve a tankolásnál mindig odafigyeltünk arra, hogy hol olcsóbb (pl Szlovéniában érdemes oda-vissza úton is "púposra" tölteni a kocsit, egyébként ott egységáras az üzemanyag), illetve ha magunknak tankoltunk, azt mindig olcsóbban mérték az olaszoknál (a gázolaj így 1,733-1,843 €/liter volt). Ami élvezeti szempontból hozzá tudott volna tenni az élményekhez, az az éttermezés lett volna, erre alkalmanként legalább 30-40 eurot kellett volna pluszban költeni, ami mondjuk ötszöri alkalmat számítva legalább 50-60 000 Ft-os plusz kiadás lett volna.

Az utazás, a távolságok és az idők tekintetében is jól tervezhető, így tényleg sikerült megnéznünk mindent, amit szerettünk volna. Elmondható az is, hogy szeretnénk még visszamenni, mert sok dologba éppen csak hogy bele tudtunk kóstolni, pedig több időt is megért volna egy-egy környék vagy város.

A szeptemberi időjárás ideálisnak mondható, még az éjszakai esőzések sem okoztak problémát, a levegő éjjel-nappal kellemes volt, ahogy a tengervíz hőmérséklete is, már ami a déli országrészt illeti.

Ami egészen biztos: az olasz fagyinál, kávénál, pizzánál és tésztáknál nincs jobb, és akkor csak a gasztronómiát említettem. :)

Az utazás csúcspontjai számomra Matera, Scilla és Orvieto voltak, mindhárom városba visszamennék hosszabb időre is.

A mentalitásuk, különösen délen, nagyon közel áll hozzánk (mármint nem feltétlen a magyarokéhoz, hanem a mi családunkéhoz), ott éreztük magunkat a legjobban. A mediterrán népek család- illetve gyermekszeretete is ott bontakozott ki leginkább, ami érezhető volt nemcsak számunkra, hanem a gyerekek is észrevették.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése