2012. október 30., kedd

2007. május 31, csütörtök


Ma nincs sok dolgunk, így sokáig lustálkodunk az ágyban, reggeli után pedig megpróbáljuk felfedezni Loutraki másik felét. Jó nagy sétára készültünk, egy hegyoldalban észrevettem egy templomot is, gondoltam felmehetnénk oda is. A főúton jobbra indultunk most a bal helyett, és meg sem álltunk a vízesésig. Nagyon kellemes a városnak ez a része is, más a hangulata, mint a szállodás-kaszinós résznek, és gyönyörű innen a kilátás: belátni egész Loutrakit, ahogy a nap bevilágítja a házait és a tenger mossa a partját. Látni lehet, Korinthosz városát, a nagy hajókat, amik épp átkelni készülnek a csatornán. A. elkezdi számolgatni, hogy mennyi idő alatt éri majd el a szűk folyosót.. szerinte ha most elindulnánk, a régi hídról pont elcsípnénk 1-2 hajót. Nem is várunk tovább, azonnal visszasietünk a kocsihoz, és útnak indulunk a csatorna felé, útözben azért veszéünk a pékségben 2 elvihető frappét. Épp időben érkezünk.

„Állok felette elbűvölten. Alattam a tenger, de micsoda aranysárga, függőleges homokfalak közé szorított tenger ez, mintha óriásgyerekek játszottak volna errefelé olyanformán, hogy homokozás közben átvágták volna a szárazföldet. Lenn a mélyben kéken villog a víz, pici hajók úsznak el a híd alatt, félszáz méter magasan állunk a tenger felett, szédítő lenézni.” - jut eszembe Szabó Magda könyve újból, hogy az egy nagy és a négy kis hajót nézem, én is pontosan így érzem, csak nem tudnám ilyen szépen leírni.
A hídtól nem messze van egy nagyobb autós parkoló, és egy gyorsétterem, a Goody’s, lehet, hogy most megköveztek, de igen olcsón tudtunk jó alaposan megebédelni, és meglepődve tapasztaltuk, hogy a gyorsétteremben az „itt fogyasztod?” kérdésre adott „igen” válasz után normális tányéron, normális étkészlettel kapjuk az ennivalót, üvegpohárban pedig a frappét, amiből soha nem elég. :)



… 5-re kell érnünk Markopoulóba, 3-kor indulunk, mert át kell mennünk a fővároson is, és most nem hiányzik még egy eltévedés. Nem akarunk a drága Attiki Odosra felhajtani, de persze mégis sikerül, ráadásul akkora a forgalom, hogy mégsem tudunk a verseny előtt lemenni a Sounion fokig. 5 órakor sikerül parkolóhelyet találnunk a Rally VB prológjának színhelye mellett, a lóversenypályán lesz az első szakasz, a parkoló részekben pedig a szervizpark. Már most látszik, hogy mennyire más a szervezés, mint nálunk, külön parkolóba irányítják az ülő-, és külön az állójegyeseket, a rendőrök mutogatják, hogy ki merrefelé menjen. Rally VB… a közös álmunk, hogy itt legyünk, bár nem a legnépszerűbb nászutas célpont. Én már voltam kétszer, A.-nak ez az első, amit látni fog, és már a szervizpark is hidegrázás-szerű élmény. 

Egyik csapattól sietünk a másikig, próbálunk mindent hamar körbejárni, hogy még időben bejussunk a pályához, az ülőjegyért szeretnénk ülőhelyet is kapni. A lelátó egyik szélén találjuk meg a jó helyet, viszonylag magasan, innen belátni az egész területet, és port sem fogunk kapni, ha csak a szél nem szól közbe. Mindenki kulturáltan viselkedik, és türelmesen várja a rajtot - nem úgy, ahogy nálunk szokás. Példát vehetnénk. A verseny részleteivel nem untatnálak, mert ha az érdekelne, akkor gondolom nem itt olvasgatnál, a lényeg: egyszerűen fergeteges, hihetetlen látványos, és hátborzongatóan… najó, kurvajó (bocs) élmény volt.  :)

Hazatalálni Athén túloldaláról nem könnyű feladat. Picit tekergünk is a városban, de legalább nem megyünk fel a drága körgyűrűre. A forgalom nagy, de gyorsan halad, viszont nagyon kacifántosan vannak kitáblázva az utak. 60-80-nal haladunk át a városon, de így is több, mint egy órán át tart, míg kikeveredünk, és sehol nincs belváros vagy külváros érzetünk, folyton csak a dzsumbujban haladunk egyre tovább. 

Kivilágítva is gyönyörű Athén, minden nevezetességre rácsodálkozunk, talán szebb is mint nappal,  de az esti forgalomban talán könnyebb eltévedni, mint a nappali dugóban, egyszerűen visz magával a kocsisor, és szinte semmit nem látunk a táblákon, a térképen és az utcaneveken kívül. Éjszaka van, mire sikerül ágyba kerülnünk. Hosszú, zsúfolt és mozgalmas este kerekedett ki a nyugodtan induló délelőttből, de nem bánjuk, végül is nemcsak pihenni jöttünk. 

A szemünket becsukva már a következő három nap jár a fejünkben, ez a verseny semmihez nem lesz fogható, a kedvenc autóink a kedvenc országunkban, a nászutunkon - soha jobb párosítást nem találtunk volna. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése