2013. január 2., szerda

költség- és programtervezés +1!!

megerőltettem magam, és nagyjából összeírtam, hogy milyen látnivalókat nézünk meg, illetve ezek milyen költségekkel járnak majd a barcelonai út során.

T10 gyűjtőjegy: 9,25 euro (kell belőle mondjuk 3, saccperkábé)
Sagrada Familia: 13 eur/fő
Güell Park: ingyenes
Font Mágica: ingyenes
La Rambla: ingyenes
Gótikus negyed: ingyenes
Katedrális: ingyenes
Montjuic: ingyenes, de ha libegővel megyünk, akkor oda-vissza 12,5 eur/fő
Tibidabo: ingyenes
Parc de la Ciutadella/Állatkert: a park ingyenes, az állatkert 16,5 eur/fő + 9,9 eur/gyermek
Palau de la Musica Catalana: 17 eur/fő
Hospital de Sant Pau: ingyenes
Montserrat: ingyenes, az oda-vissza út 16 eur/fő
Poble Espanyol, 11 eur/fő

millió dolgot meg lehetne még nézni, de valahogy úgy tervezem/tervezzük, hogy egyrészt ne legyen rohanós, másrészt pedig amihez kedvünk van, arra sétálunk. pihenni is szeretnénk egy kicsit, enni-inni jókat, és érezni a hely hangulatát, amit nem lehet úgy, hogy az ember múzeumból ki, libegőre fel, hogy minél több dolog beleférjen az időbe... na meg három gyerkőccel ez amúgy sem lenne kivitelezhető. :)

13 megjegyzés:

  1. Azért a Montserrat-ot ne hagyjátok ki ;-)
    A parkolás ott fizetős, de csak 2 EUR. Meg feljebb mennétek a fogassal vagy mi van ott, az is lóvés.
    A Parc Güell szintén kihagyhatatlan, meg a Gaudi ház lemaradt a listáról :-)
    Majd lehet szembetalálkozunk valahol ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem-nem, annak ellenére hogy a sor végére írtam, az elsők között szerepel a listán. tömegközlekedve megyünk, azt a fogaskerekű-félét, a gyerekek is imádnák.
      Gaudi ház azért maradt le, mert az (szerintem) már nem fog beleférni. gondolni kell a gyerekek tűrőképességére is, meg arra, hogy tényleg ne legyen rohanós. ha belefér belefér, de emiatt nem hagynám ki mondjuk azokat, amiket felsoroltam. :)

      Törlés
  2. Köszi, ez a lista jó lesz nekem is, bár mi alapból általában csak oda megyünk be, ami nem kerül pénzbe, vagy ami olcsó, a drágábbakat egyszerűen kihagyjuk. De én előre sosem írom össze az árakat, ott helyben szembesülök. Kíváncsi vagyok, nektek mi fér bele a pár napba, mert én aggódok, hogy a 3,5 nap nagyon kevés lesz nekünk, de gyerekekkel úgyis egész mást csináltok, mint mi. De várom már nagyon a beszámolód és a fotóid!! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát alapvetően mi is spórolunk a belépődíjakon ha lehet, de pl a Sagrada Familiát egészen biztos hogy nem hagyjuk ki. ez a 3 felnőttnek (mert ugye anyu is jön, és mivel meghívtuk, nyilván az övét is fizetjük) 39 euro. mi általában 40 eurot számolunk nyaraláskor egy napra költségnek, amiben a belépők ára is benne van (persze nyáron nem megyünk sok belépős helyre, tehát ami egyik nap sok, másnap meg tudjuk spórolni), itt nem árt előre kalkulálni, hogy mennyi pénzt is váltsunk be. ha minden napra jut csak 1 belépős hely, akkor a 4 nap alatt már kapásból 4x40 euro lesz csak a belépők költsége, és ezen felül kell még a költőpénz.

      Törlés
    2. egyébként pedig nem a gyerekek miatt csinálunk egész mást, hanem mert mások vagyunk. ti pl nem vagytok múzeumosok gyerekek nélkül sem, mi pedig gyerekekkel is beiktatjuk. a templomokkal ugyanígy vagyunk, a Sagrada Familiát és a katedrálist is a kötelezők közé írtam fel. :)

      Törlés
    3. A Sagrada Familia nagy kérdés, mi legyen. Mert azt mi is mindenképpen meg akarjuk nézni és itt most a belépő sem számítana, viszont több ismerős, akik voltak már kint, azt állítják, hogy 2-4 órás várakozás van, míg az ember bejut és ez nekünk elvenne egy fél napot, ami idő alatt rengeteg más dolgot csinálhatnánk.
      A gyerekek miatt pedig inkább arra értettem, hogy ti nem mentek gyalog reggel 8-tól este 8-ig 12 órát, anélkül, hogy ne ülnétek be valahova enni stb. ezek rengeteg időt elvesznek. Meg ti nem fogtok annyi sok házat megnézni, utcai dolgot, hanem ezek helyett inkább állatkertbe vagy tengeri akváriumba mentek. ;-)

      Törlés
  3. Én is sajnálni szoktam az időt a beülésre, főleg gyerekekkel min. 2 órát elvesz a napból. Meg aztán a legtöbbet azon lehet spórolni sztem, úgyhogy nálunk is a szendvics marad, vagy ilyen gyors kaja.... Nekem a kikötőtől induló libegő nem vonzó, szerintem nem vészes a séta a Montjuice-ra, persze tudom én, hogy a gyerekeknek minden ilyen élvezet ;-)SF-en voltam fent, nem emlékszem sorállásra 14 éve (!), szép fentről, de éppen kihagyható. Arra már nem emlékszem, hogy csak a felmenetelért kell fizetni, vagy mindegy...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát a beülés az a dolog amivel úgy vagyok hogy az is kell, hogy átjöjjön a hely (város) hangulata. egy utazáshoz mindenképp hozzá tartozik a helyi ízek, ételek kipróbálása, egy autentikus (nem mű, hanem ahová a helyiek járnak) ebéd vagy vacsora. ez ugyan idő, de ha csak pipálnám az utikönyvben leírtakat, azzal még nem érezném úgy, hogy teljes értékű volt a kiruccanás. 1-2 látnivalót simán kihagyok 1 igazán jó vacsora kedvéért (árban és időben egyaránt).

      én szívesen felmennék a SF-ba. a sima belépő azt hiszem 13 euro, interneten rendelve (ezzel sorbanállást kihagyva) 14,3, a torony pedig +3 euro/fő, de azért nem kell sorban állni, ráér ott eldönteni hogy felmegyünk-e, vagy csak én megyek, vagy csak ketten a csapatból. :)

      Törlés
    2. Köszi, látom a jegy is megvan :-) Én kihagyom szerintem, csak kívülről nézem meg, előbb olyan helyekre megyek, ahol még nem jártam anno - Tibidabo pl. Sőt, a Gaudi-ház is kimaradt valamiért. A kikötőben viszont érdemes sétálgatni, van egy nagyon hangulatos rész.

      Törlés
  4. Bocs, Snow, de nekem most nem tiszta. A jegyvásárlásért kell ezek szerint sorba állni? Mert ha van internetes jegyem, akkor sem hiszem, hogy x-száz ember szónélkül elnézi, ha eléfurakszom? Vagy ez most hogy működik, mert én nem értem. ???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, a belépő miatt van a sorban állás. elnézik-e vagy sem, a neten van lehetőség előre megvásárolni, fejenként kb 1,5 euroval drágább, de szerintem megéri. bármilyen bankkártyával lehet fizetni, de ki kell választani a napot és az órát, hogy mikor mész. mi voltunk már így kiállításon Budapesten, de így vettem a jegyet anno Granadában az Alhambrába is. ott is hosszú volt a sor a pénztáraknál, de a belépőkapu máshol volt, akinek volt előre váltott jegye, az ott simán besétált. gondolom valahogy így lesz most is.

      Törlés
    2. Oké,köszi,még nem tudok dönteni, de leginkább a templom+audióvezetés+torony verzió kellene...még van fél évem :-)

      Törlés
  5. Sziasztok, én Matusitól járok ide, eddig titokban.
    Mi tavaly januárban voltunk Barcelonában, 2 gyerekkel.
    Ha jól emlékszem akkor az SF-nél volt külön kapu ahol az előre megváltott jegyekkel be lehetett menni. Mi mondjuk ott vettünk jegyet, de nem volt olyan vészes a sorbanállás, szerintem kb. 20 perc volt, igaz, a vége felé a gyerekeseket egy külön ablakhoz terelték. Ránézésre sokan voltak, de nagyon gyorsan haladt a sor, mert a végén osztódnak az ablakokhoz az emberek.
    Mi is tömegközlekedtünk, leginkább metróztunk, és sétáltunk persze. A metróknál viszont nem mindenhol volt lift, viszont a Güell Parkba és a Monjuicra is fel lehet menni mozgólépcsőn.

    Biztos tutijó lesz az utazás! Mi imádtuk/imádjuk Barcelonát!

    VálaszTörlés